Pastorale hulp telefoon:
Tel: 06-55755957
Van 9.00-21.00 uur is een pastor bereikbaar voor directe pastorale hulp.
(b.v. Sacrament van de zieken)
<<  April 2020  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
<<  Mei 2020  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Catechese


Het woord catechese wordt vaak gebruikt, maar de betekenis is niet voor iedereen duidelijk. Catechese is een van de kerk uitgaand godsdienstonderwijs. Dit klinkt alsof het een schoolse aangelegenheid is, maar niets is minder waar. Om u een beter beeld van catechese te geven worden hieronder 4 voorbeelden uitgelegd.
 

Dopen

 
Ouders willen hun kind graag voorgaan op een levensweg die hen aanspreekt vanuit hun traditie, maar bovenal vanuit hun geloof. Dat wordt duidelijk uitgesproken in het sacrament van het Doopsel. Daarin zeggen ouders heel nadrukkelijk dat zij hun kind willen voorgaan op de weg van Jezus, zo goed en zo kwaad als zij dat kunnen.
De aanmelding geschiedt via het parochiesecretariaat. Het secretariaat verwijst de ouders door naar de contactpersoon van de doopwerkgroep
Het dopen geschiedt in een gemeenschappelijke doopviering. Dit kan zijn samen kinderen uit andere geloofsgemeenschappen van de Parochie Gabriël. Als voorbereiding op de doop van hun kindje komen de ouders twee avonden bijeen. Deze bijeenkomsten worden geleid door de werkgroep doopvoorbereiding.
 

1e communie

 
Voor de geloofsopvoeding van de kinderen zijn op de eerste plaats de ouders verantwoordelijk. Daarnaast dragen wij allen verantwoordelijkheid om aan jongeren door te geven wat het betekent om christen te zijn en hoe je daar in het dagelijks leven gestalte aan kunt geven. Naast de ervaringen die door kinderen thuis in het gezin worden opgedaan, zijn het daarnaast ook de school en de parochie die een bijdrage leveren. In de voorbereiding op de Eerste Communie laten ouders en parochie zien hoe er kan worden samengewerkt om kinderen voor te bereiden op zo'n belangrijke geloofsgebeurtenis in hun leven: het voor de eerste keer ontvangen van het sacrament van de Heilige Communie, het Lichaam van Christus onze Heer. Kinderen uit onze geloofsgemeenschap, die niet op basisschool Laetare zitten, kunnen zich ook bij de voorbereiding aansluiten. Voor de kinderen zijn er een aantal voorbereidende bijeenkomsten, waarbij de ouders zeer nauw worden betrokken.
De uitreiking van de Eerste Communie is halverwege de voorbereidingen in een gezamenlijke eucharistieviering met kinderen uit andere geloofsgemeenschappen. De feestelijke slotviering, aan het einde van de voorbereidingstijd, is in onze eigen kerk en alleen voor de communiekantjes uit Geloofsgemeenschap St. Jan de Doper.
 

Vormsel


Christen zijn in deze tijd is niet meer een vanzelfsprekende zaak. Het is steeds meer een keus die wordt gemaakt. Jongeren van rond 12 jaar kunnen daar samen met hun ouders over praten en over nadenken. Zij kunnen dan tot de conclusie komen dat zij in hun leven daarvoor kiezen. In het sacrament van het Vormsel kan dat worden bevestigd. Zij ontvangen dan door zalving en handoplegging op een bijzondere manier de gave van Gods Heilige geest. Kinderen uit onze parochie, die leerling van groep acht van de Laetareschool zijn, worden in de gelegenheid gesteld het sacrament van het Heilig Vormsel te ontvangen. Bij de voorbereidingen worden de ouders nauw betrokken.
 

Huwelijk


Het huwelijk is een levenskeuze.
Het is een bewuste keuze om je verdere leven met deze man of vrouw samen op weg te gaan. Nadat je voor de Nederlandse wet getrouwd bent, kun je de gang naar de kerk maken om voor God en de hele kerkgemeenschap ook jullie "Ja, ik wil" te laten klinken.
Als man en vrouw vragen jullie om Gods zegen.
 
Neem tijdig contact op met het parochiesecretariaat.
Doe dit minimaal een half jaar van te voren.
Er is dan voldoende tijd om met jullie alle voorbereidingen te treffen
(let wel: mocht je eerder getrouwd zijn geweest, (ook al was dat alleen voor de wet) dan vraagt het méér tijd!
Geef dit gelijk aan bij het invullen van het aanmeldingsformulier op het parochiesecretariaat.
De datum en tijd worden door het secretariaat met het pastoraal team besproken en daarna krijgen jullie een officiële bevestiging.
Daarna worden jullie uitgenodigd door de werkgroep huwelijksvoorbereiding voor drie bijeenkomsten samen met enkele andere bruidsparen. Op de derde voorbereidende avond krijgen jullie dan ook een map mee om het boekje voor jullie huwelijksviering samen te stellen.

opening